Skip to content

Dansend het onderwijs in

Andreas La Monica is een leerkracht die niet bang is voor nieuwe dingen. Vanuit zijn geboorteland Duitsland kwam hij naar Rotterdam om de moderne dansopleiding te volgen. Zijn passie voor het werken met kinderen, ontdekte hij hier tijdens het geven van kinderdansworkshops. Binnenkort rondt hij de verkorte deeltijd-pabo af.

 

‘De leerkrachten uit mijn jeugd zijn mijn grote voorbeelden. Zij hebben mijn talent gezien en gestimuleerd. Daar ben ik heel dankbaar voor. Dankzij hen heb ik mijn plek gevonden in het onderwijs. Met mijn Duits-Italiaanse achtergrond dacht ik eerst dat het werken in het onderwijs voor mij niet mogelijk was. Met de deeltijd-pabo werd het ineens mogelijk.‘

‘Ik probeer elke dag iets nieuws te leren van collega’s. Door ze actief op te zoeken worden we niet alleen een team, maar ook een familie. Niemand is ooit uitgeleerd. Ik geniet van het ontwerpen van geïntegreerd onderwijs, waarbij je niet denkt in taal- of rekenblokken. Je werkt met vakoverstijgende activiteiten, waarbij alles aan bod komt. Het echte leven vraagt ook dat we meerdere vaardigheden tegelijk benutten.’

‘Bij het vak lezen denk ik na over hoe het wordt ingezet. De focus ligt bij mij op; wat doe je met lezen als je het (technisch) kunt? Wat is de kern van de verhalen die je leest? Als je naar de film gaat, beantwoord je ook geen meerkeuzevragen. Wel ga je met elkaar in gesprek en komt het begrip automatisch.’

‘Mijn lokaal laat door alle planten zien wie ik ben. Ik voel me erg verbonden met de dieren en de natuur. Het is ook een mooi symbool, want planten groeien door ze te koesteren, net zoals kinderen.’

‘Zelf ben ik een groot fan van de growth mindset, een op groei gerichte denkstijl waarbij je intelligentie, kwaliteiten en vaardigheden ontwikkelt door veel te oefenen. Fouten maken mag, nee moet zelfs. Ik zeg dit elke dag tegen mijn leerlingen. Niemand hoeft bang te zijn om dingen te proberen.’

Ik geloof in de groeimogelijkheden van elk kind

‘Dat kan ik niet’ of ‘daar ben ik nooit goed in’ hoor je niet vaak in de klas van Andreas. Met de growth mindset wil hij kinderen nieuwe dingen laten ontdekken. Hij staat open voor groei en ambitie. In de toekomst hoopt hij zijn creatieve meerkracht in te zetten door nog meer vakoverstijgend te werken.

Back To Top