Skip to content

Als je chagrijnig bent, kom dan naar mij toe

Fatima Kalai is het zonnestraaltje op haar school en heeft de overstap gemaakt van het bedrijfsleven naar het onderwijs. Zielsgelukkig is ze met haar keuze. De school ook, want ze vrolijltijd iedereen op. De eerste begroeting is de start van elke dag. De kinderen krijgen van haar altijd een knuffel of een boks.

 

‘Eerst heb ik de opleiding tot onderwijsassistent gedaan: 3 studiejaren in 1, naast een full-time baan.

Ik weet achteraf eigenlijk niet hoe, maar het is me gelukt. De smaak van het onderwijs heb ik te pakken. Het past mij heel goed en geeft zoveel energie.’

‘Inmiddels doe ik de 2-jarige deeltijdopleiding pabo van Hogeschool Inholland, de samenwerkingspartner van Kind en Onderwijs Rotterdam. Ik ben de regisseur van mijn eigen leertraject, want sommige modules beheers ik al en mag ik overslaan.‘

‘De pabo is hard werken en eist reflectievermogen in de gevraagde verslagen. Zelf houd ik erg van

assesments in de praktijk, dan ziet de studiebegeleider de student echt aan het werk. Kind en Onderwijs Rotterdam is een vruchtbare bodem om de praktijk te leren.’

‘Ik werk met een puntenbeloningssysteem Classdojo, hiermee beloon ik positief gedrag van leerlingen, bijv. als ze goed samenwerken of een goede luisterhouding hebben. Maar er zijn ook minpunten voor storend gedrag zoals praten door de klas. Wat helpt is om in de groep het gewenste gedrag aandacht te geven.’

‘Elke dag krijgt een kind een nieuwe kans. Gisteren is geweest. Ik hou niet van straffen. Op dit moment heb ik een pittige groep met veel ondeugende jongetjes. Het benoemen van vooral het positieve in de klas helpt, ook naar de ouders toe.’

‘Een maatschappelijk thema waar ik fel op zit is pesten. Met een persoonlijk verhaal heb ik mijn klas verteld wat pesten met je doet. Vroeger was ik het enige meisje van buitenlandse afkomst en niemand wilde met me spelen. Dat verhaal raakte mijn groep en het meisje wat tot nu toe buiten de groep stond was in de pauze voor het eerst niet alleen.’

Maak het persoonlijk, het begint bij het welkom aan de deur

Fatima is een verbinder en gelooft heilig in de driehoek kind-leerkracht-ouder. Haar motto is: een afspraak met een leerling kom je altijd na. Jij bent hun voorbeeld. Zij vertrouwen jou. Ouders betrekt zij via de ouderapp met foto’s en updates van de dag. Ze belt graag, soms gewoon om leuk nieuws te vertellen.

Back To Top