Skip to content

Leergierigheid en doelgerichtheid is wat kleuterjuf Roos Kleijweg drijft. Via de duale leerweg op de pabo staat dit Rotterdamse talent nu elke dag vrolijk in de kleuterklas. Veerkrachtig als ze is houdt ze niet van opgeven. Van proberen kun je leren, is haar missie. Dit brengt ze haar kleuters graag bij. Wat is haar verhaal?

 

‘Heel mijn leven stel ik mij al leergierig op. Als ik iets doe dan ga ik er 100% voor. Ik ben vrij jong begonnen op de pabo, op mijn 17e liep ik al stage in groep acht. Het voelde dubbel, de belevingswereld van de leerlingen en die van mij lagen te dicht bij elkaar. Het viel mij op dat de leerkrachten veel op hun bordje kregen. Als leerkracht houd je je toch alleen bezig met onderwijs?’, dacht ik. Deze fascinerende bevinding zette me aan tot verdieping, om die reden heb ik een master in Onderwijskunde en Pedagogische Wetenschappen gehaald.

Toch kriebelde het om weer voor de klas te staan. Een duale leerweg op de pabo bij Kind en Onderwijs Rotterdam klonk me als muziek in de oren, dat was voor mij de weg. Als duale student stond ik al snel vier dagen in de klas, de andere dag zat ik op de pabo. Het was een pittige periode, met bijna geen ervaring in het onderwijs, behalve die stage dan op mijn 17e. Mijn veerkracht had ik in deze fase erg nodig, gelukkig geef ik niet snel op.

Kind en Onderwijs Rotterdam gaf mij het gevoel dat ik gezien werd, wat ze tot de dag van vandaag nog steeds super doen. Hun steun en mijn geloof, waarbij alles gebeurt met een reden, helpen mij in mijn dagelijks werk.

Alles gebeurt met een reden

Lesgeven in Rotterdam centrum is geweldig. Elke dag probeer ik de leefwereld van het kind te vergroten. Een mooi voorbeeld hiervan is dat wij verschillende thema’s behandelen bij de kleuters, zoals het thema ‘Beroepen’. Er kwamen verschillende mensen uit het beroepenveld bij ons in de klas langs. Laatst vroeg ik welk thema de kleuters wilden behandelen. Ik had zelf verwacht iets te horen van Spiderman of TikTok, maar nee hoor, ze wilde het over de politieagent en de bakker hebben. Het is prachtig om te zien dat ik hun leefwereld daadwerkelijk groter maak.’

Back To Top