Skip to content

Een grote stap vraagt om beweegkracht

Dorieke Smedts is zij-instromer en opgegroeid in het gezellige Limburg. Ze heeft, na in verschillende steden gewoond en gewerkt te hebben, nu haar thuis gevonden in Rotterdam. Op school ging het haar allemaal gemakkelijk af. De stap naar de universiteit was snel gezet en de studie Rechten lag aan haar voeten. Hoe kwam ze op het pad als zij-instromer bij Kind en Onderwijs Rotterdam?

 

‘Rechten was een brede studie, waar ik lekker veel kanten mee op kan. Bijna als vanzelf werd ik advocaat, toch kreeg ik al snel het inzicht dat ik me daar niet voldoende kon ontplooien. Wat ik zocht was puurheid, speelsheid en harmonie. En dat was niet in de advocatuur. Mede door mijn omgeving vielen de puzzelstukjes in elkaar. Leerkracht in het primair onderwijs; dat was mijn weg!

Onderwijs zit in de familie. Mijn zusje zit in het voortgezet onderwijs en veel van mijn ooms en tantes zijn onderwijzer. Ik vind het ook leuk om actief te zijn met de kinderen en een band met ze op te bouwen. Op deze school had ik geen vliegende start. Het ging zelfs een half jaar wat minder. Mijn beweegkracht heeft ervoor gezorgd dat ik de handdoek niet in de ring gooide. Dit is wat ik wil en ik ga ervoor! Want de eigenschappen en kwaliteiten die ik al die tijd zocht, vond ik terug bij kinderen. Dat speelse en het pure, dat ontwapent je toch gewoon? Ik heb een hart voor de kinderen. Ik probeer op ze aan te sluiten, me in hen te verplaatsen en een band op te bouwen.

In het begin hadden Rotterdam en ik een haat-liefdeverhouding. Ik leerde de stad op drukke vrijdagavonden kennen wanneer ik juist behoefte had aan rust. Nu als leerkracht voel ik me écht onderdeel van de stad, genieten doe ik dagelijks. De diversiteit is verrijkend en zie ik overal terug; in ieder hoekje van de straat, tot in de klas.’

Back To Top